Kuivapuku ja kylmän veden varusteita

Mikä on paras kuivapuku? Se on aika usein esitetty kysymys sosiaalisen median foorumeilla. Vastauksia yleensä saa reippaasti ja monenlaisia. Oma pukuhan se aina on se paras vaihtoehto – kuka nyt huonoa ostaisi. Itse hommasin kuivapuvun aivan ensimmäisten varusteiden joukossa. Silloin käytin vielä seuran kalustoa ja olin silloin suunnitellut, että en omaa kajakkia edes hommaa. No nyt on autotallissa kolme kajakkia (joista yksi on vaimon) ja yksi yhteisomistuksessa oleva, kaverilla majaileva, kajakki.

Ensimmäinen kuivapuku ostos oli ilman muuta ajateltu pelkästään retkimelontaa varten. En niinkään silloin ajatellut tekeväni reskutusharjoituksia tai vastaavia, ainakaan kylmässä vedessä. Matkan varrella olen huomannut, että nyt sitä muljataan jäiden seassakin. Näin ne hommat etenee. Kun kokemusta ja koulutusta karttuu, pitää myös harjoittelua monipuolistaa.

Tutkin netissä pukuja ja ihmettelin, että mikä ero on melontapuvulla ja kuivapuvulla. Loppujen lopuksi selvisi, että kuivapuvuilla pitää olla CE-merkintä. Ne, joilla ei ole tuota hyväksyntää, myydään melontapuku nimellä. Varsinaista eroa ei siis ole muuta kuin tuo merkintä? No kyllähän niissä on eroja, mutta melojalle niillä ei juurikaan ole merkitystä. Se suurin ero tulee valmistajien erilaisista ratkaisuista. Tärkein ominaisuus kuitenkin on se, että pysyt kuivana jos joudut veden varaan. Takavuosina kuivapuvun ja kelluntapuvun määritys vedenvaraan joutuneille kalastajille oli, että kelluntapuvussa ruumiisi löytyy, mutta kuivapuvulla voit nauttia kalasaalistasi. Kelluntapuku tosiaan pitää pinnalla, mutta kastut sen sisällä. En jatkossa erottele melontapukua tai kuivapukua – jälkimmäisellä mennään.

Oma valintani oli siis retkimelontaan soveltuva puku, jossa olisi mukava meloa. Yksi määrittelevä tekijä oli tietysti budjetti, joka ei ollut suuri. Käytettävyys, varsinkin silloin, kun poikkeaa lähimmälle luodolle pissatauolle. Mitä vähemmällä riisumisella saat hädän hoidettua sen parempi. Mielestäni nämä asiat löytyivät Peak UK Explorer One puvusta. Neopreeni kaulus on mukava ja sen verran pitää vettä kuitenkin, että kun veden varaan joutuu ei sieltä mainittavia liruja puvun sisään tule. Eskimoitakin olen puvun kanssa veivannut ja kun kaulus on kireällä lähes kuivana on pysytty. Puvussa on mukavasti taskuja ja varsinkin vasemman hihan tasku on ollut minulla tärkeä. Säilytän siellä suurennuslasia kartanlukua varten. Se on tämä ikänäkö homma tai sitten kartat on nykyään epäselvempiä ja pienemmällä piirrolla tehtyjä. Puvussa on huppu, mutta sitä en muista käyttäneeni. Yleensä käytän tuota kuvissa näkyvää pään ja kaulan suojaavaa huppua. Siinä on mukava fleece sisäpuolella ja tuulenpitävä pinta. Tuulinen sadesää on tälle paras käyttöaika. Se on helppo ottaa esim liivin taskusta ja laittaa päähän jos tuntuu tuiverrus kylmältä.

Peakin puvun tuplavyötärö on ollut myös aika hyvä mielestäni. Aukkopeitteen saa hyvin liepeen alle ja se jos mikä sulkee kyllä hyvin vesireitin kajakkiin. Vetoketju on haaroissa mikä tekee sen, että ei tarvitse tarpeilla käyntiä varten purkaa koko varustusta yltään. Puku on ollut kovalla käytöllä ja nyt, kun se on lähdössä 6.melontakauteen, jouduin talvella uusimaan muutaman pätkän saumanauhaa persauksista. Jokin pieni vuoto on myös sukissa, joten teippasin nekin saumat uusiksi. Puku kannattaa pukea ylle aina niin, ettei astu paljaalla sukalla esim hiekalle. Retkipatjan pala on tässä hyvä alusta. Ei turhaan altista sukkia reikiintymiselle.

Toisena pukuna minulla on Ursuit MPS, joka on tarkoitettu päälivaatteiden alle. Tämä on nyt sitten virallinen kuivapuku. En ole sitä juurikaan meloessa käyttänyt, vaan lähinna se on ollut kalareissuissa mukana. Puku on ohut ja siksi myös arka kaikelle terävälle, minkä vuoksi se ei sovellu päälimmäiseksi kerrokseksi. Puku on kyllä mukava päällä ja taattua Ursuit laatua. Hihamansetit on pitkät kumineopreenit ja ne tuntuvat mukavalta ihoa vasten. Hyvä yksityiskohta on vetoketjun yläpäässä oleva pieni neopreeninen suojaläpyskä, ettei vetoketjun terävä kulma raavi leuan alustaa. Puku on samaa hintaluokkaa halvimpien melontapukujen kanssa, joten miettiä sopii käyttötarkoituksia kumman valitsee.

Viimeisin hankinta on kuluneelta talvelta Peak Whitewater melontapuku. Tässä on lateksi ja neopreeni kauluksessa sekä lateksit hihoissa. Tämän puvun hommasin ihan vartavasten vedessä puljaamista varten. Puku on oikeastaan ihan samaa sarjaa kuin Exproler, mutta ilman huppua ja vähemmän taskuja. Puku on enemmän tarkoitettu koskimelontaan. Tuplavyötärön alla on kiristettävä vyö, jonka kyllä otin pois, koska se voi reskutustilanteessa tarttua kiinni johonkin. Kyllä puku päällä pysyy ilman vyötäkin. Tässäkin puvussa on haaroissa vetoketju. Olen kuullut, että se voisi rikkoontua helposti yksin reskutuksissa. No minulla se on kestänyt, mutta olen aina laittanut suojaläpän vetoketjun suojaksi.

Vaimolle hankimme Ursuit AWS kuivapuvun, kun se sopivasti lähes käyttämättömänä saatiin ostettua. Siinä on lateksimansetit kaulassa ja hihoissa neopreeni päällysteellä. Vetoketju menee oikealta lantiolta vasemmalle olkapäälle. Se on hieman hankala itse pukea ja miten varmistat, että vetoketju on todella loppuun asti sulkeutunut? Puku on materiaaliltaan vahvaa ja kulutuskohdat vahvistettu jalkapohjia myöten. Heijastimet on suuret ja sijoitettu niin, että ne näkyy, vaikka liivit on päällä. Ursuit-pukuun on mahdollista tilausvaiheessa tilata vetoketju myös vessakäyntejä varten. Ursuit-pukuja on myös helppo huollattaa kotimaassa, mikä taas esim Peakilla ei ole mahdollista. Kaveri on kyllä Kokatat-pukujaan korjauttanut Englannissa, mutta tällä hetkellä brexit saattoi tehdä siitäkin hieman hankalampaa.

Ursuit-pukujen mukana tulee säilytyskassi ja neopreenipäähine sekä jossain malleissa myös neopreenihanskat. Tuo säilytyskassi on kyllä hyvä ratkaisu.

Huollan pukuja pitkin melontakautta ja talveksi laitan ne huollettuna säilöön. Mansetit käsittelen kuminhoito aineella ja retkillä mukana on Natusan talkkia, mikä tekee sen, että mansetit luistaa paremmin paikoilleen. Vetoketjut rasvaan säännöllisesti toimivuuden takaamiseksi. Kumiosat ei kovetu, kun niitä huoltaa. Retkien jälkeen, varsinkin merireissujen jäljiltä, huuhdon puvut suolavedestä ja hiestä. Säilytän puvut vetoketjut auki henkarissa, jolloin ilma kiertää puvun sisällä. Huonoin tapa lienee mytytä puku kaapin perälle.

Puvun hankinnassa kannataa siis miettiä ennen kaikkea sitä mihin käyttöön se pääasiassa tulee. Toinen ja ehkä ratkaisevin on paljon on massia laittaa pukuun. Goretex puvut on tarkoitettu kovaan käyttöön, mutta ostanet neljä halvempaa yhden kalliin puvun hinnalla. Puku kestää noin arviona keskimäärin 4 – 6 vuotta, oli se sitten halpa tai kallis. Goretex pukua kyllä kannattaa sitten jo huollattaa valmistajalla, jotta saa jatkoaikaa.

Se mitä haluaa pukea kuivapuvun alle, onkin sitten toisen blogikirjoituksen mittainen – saattaa tulla joskus tai sitten ei. Puhumattakaan muista vaatetuksista kylmälle ajalle, niin aina mukana on oltava taukotakki tai virtaa meloa tauon jälkeinen pari kilometria rivakasti, että kroppa lämpenee. Riittävästi nestettä ja energiaa pitää kylmällä tankata – jo paljon ennen, kuin tulee nälkä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.