Porukalla Saaristomerellä

Perinteiseksi muodostunut meriretki toteutettiin tänäkin vuonna Saaristomerelle. Lähtöpaikaksi valittiin Kirjaisten lauttaranta – se oli kaikille uusi tuttavuus. Kirjaisten kylällä poikettiin syömään paikalliseen terassiravintolaan, Restaurant Bystrand. Hieman olutta pitsan kylkeen ja taas jaksaa.

Melkein turvavälit kun tilattiin pitsaa ja olutta.

Tie vaan kapeni kun mentiin kohti lauttarantaa. Ainoa kokemus tiestä oli se minkä googlen palvelulla olin sinne ajellut. Autolla ajaessa se oli huomattavasti kuoppaisempi. Perille oli päässyt moni muukin, saimme nimittäin aivan viimeiset autopaikat ja nekin aika kyseenalaiset kyllä. Viime kesältä mieleen jäi sumuinen Kråkskär, joten nyt päätimme ottaa sen ensimmäiseksi leirikohteeksi. Keli oli hyvä eikä ollut luvassakaan mitään myrskyä kummempaa. Mielenkiintoinen sääilmiö koettiin Stora Kalskärin kohdalla, kun saarten välissä tuuli kääntyi vastaiseksi koko loppu päiväksi. Klobbfjärden mentiin sitten reippaassa vasta-aallokossa.

Patukkatauko Getskär.

Kråkskär on veneilijöiden suosiossa mutta nyt ei ollut kuin muutama vene parkissa ja koko poukamanpohja nuotiopaikkoineen vapaana. Täältä löytyi nopeasti vanhastaan tutut telttapaikat ja siirryttiin kalliolle syömään eväät porukalla. Kierrettiin saari ympäri, koska kaikki ei olleet viime vuonna matkassa.

Hiekkapohjainen poukama ja upeat näkymät Kråkskär.

Aamusella lähdettiin matkaan ja takapakkia tuli että Juho joutui palaamaan takaisin huonovointisuuden takia. Jää toipumaan saareen ja liittyy mukaan sitten myöhemmin seuraavana päivänä. Muut jatkomme matkaa ja pidimme tiiviisti yhteyttä Juhoon, joka pääsi kuin pääsikin saareen takaisin.

Patukanmittainen tauko Skallotörarna.

Suuntasimme kohti lounaspaikkaa joka tulisi olemaan BistroCafe Budo. He mainostavat tekevänsä Saaristomeren parhaat burgerit – eikä tuossa mainoksessa kyllä mitään liikalupausta ollut !! Kun oltiin hakemassa rantautumispaikkaa juoksi kuppilasta neitonen näyttämään meille paikkaa minne mennä ja toivotti tervetulleeksi.

Saaristomeren parhaat burgerit BistroCafe Budö.

Palvelu oli todellakin upeaa. Jälkiruoka kahvia hakiessa kysyttiin että haluanko munkkia? En minä nyt. Nää on vielä lämpimiä kun on just leivottu. Otan kaksi ja jäätelön. Ai hitsi miten hyviä munkkeja !!! Kun teimme lähtöä meille tultiin toivottamaan hyvää matkaa. Todella suuri suositus tälle paikalle. Toivottavasti riittää kävijöitä.

Matka suuntautui vellovan meren läpi Björkön retkisatamaa. Siellä oli hieman ahdasta leiriytyä, mutta saari on sen verran kaunis että hieman voi kärsiä sen takia.

Björkö oli rannastaan hieman ahdas tälle kajakki määrälle.

Saaren kiertävä luontopolku on mahtavilla näköaloilla varustettu. Suuri flada eli merestä eritynyt järvi, on kyllä jo itsessään näkemisen arvoinen. Näköalat ei juurikaan paremmiksi voi muuttua.

Taustalla Björkön Insjön.

Seuraavan päivän ensimmäinen veto oli käydä Nötössä. kauppa oli lopetettu se tiedettiin mutta saaressa oleva kahvio piti olla auki ja olikin – viikon päästä. Menimme sitten Kappalholmenin kärkeen hiekkarannalle syömään aina niin maukkaa retkieväät.

Smurffit hiekkarannalla.

Joku oli bongannut Nötön saaren pohjoispäässä olevan nähtävyyden – kalliomaalaus tai jotain. No melotaan sinne lähelle ja mennään sitten kävellen kattsomaan. Kun sitten päästiin rantaan ei kukaan ollut halukas tuulettomassa kelissä rämpimään jyrkkää rinnettä ylös, vain rapiat kilometri olis ollut matkaa. Joo moro, menkkää odotan tässä. Ei sitten kukaan mennyt, joten suorasuuntauksella kohti Boskäriä. Matka oli peilityyni.

Kyllä oli lämmin keli.

Boskär ja tarkemmin Storlandet on retkisatama ja luontopolku. Kiva saari jos siellä voisi vielä leiriytyäkin mutta se on siellä kielletty. Ranta oli matala ja kun siinä upposi vielä puoleen sääreen alkoi nenässä tuntua aika vahva aromi. Se ei ollut kyllä mitenkään nystyöitä hivelevä, lähinnä lantala tuli mieleen. Luontopolku tuli kierrettyä ja selvisi että Juho odottaa meitä Berghamin satamassa joten keulat koilliseen ja menoksi.

Iltaa istutaan ja toivemusat soi.

Ilta oli kaunis ja sitä istuttiin pienessä piirissä ja pidettiin toivemusa raatia. Tapsan kajari ja Markon känny loi tunnelmaa. Kalliotansseja ei nyt järjestetty. Aamulla lähdettiin reippaasti matkaan Juhon johdolla kohti Kirjaisten lauttarantaa. Matkalla poikettiin Brännskäriin missä löytyikin hyvä kahvio. Siellä oli myös todella loistava palvelu. Saaressa löytyy vuokralle mökkejä ja sauna. Sinne on myös lauttayhteys joten et tarvitse vierailuun omaa venettä. Kannattaa tutustua – saari on suuri ja omaa kauniin luonnon.

Brännskär
Matkalla Kirjaisiin tuli yksi päivän kolmesta aallosta.

Hyvä retki, upea keli ja mahtava seura teki taas tehtävänsä – muistojenkirja sai taas täytettä. On kyllä etuoikeus asua Suomessa tämmöisen luonnon keskellä.

Reissun video löytyy täältä.

One response to “Porukalla Saaristomerellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.