Retkimelontaa purjeen kanssa Saimaalla

Pitkään suunniteltu meriretki muuttui viime hetkillä sisävesi retkeilyksi. Tarkoitus oli Kotkasta lähteä kiertämään ulkosaaria mutta tuuliennusteet oli kyllä sellaiset, että päätimme suunnata toisaalle. Kaikkien sattumien jälkeen ja todellinen yllätys oli että löysimme itsemme pakkaamassa kajakkeja Kivisalmessa. Näytti siltä että tuulilukemat täällä olisi mukavammat ja suuntakin oli sopiva. Keskiviikko iltapäivä oli jo suhteellisen pitkällä ja pitkän ajomatkan jälkeen oli kiva päästä vesille.

Kajakit pakattu – pian lähdetään vesille.

Alkumatkan kapeikot tarjosi jonkin verran puuskittaisia tuulia, mutta kun päästiin Lietveden reunalle oli keli tasaisempaa – tuulen suhteen. Aaltoa oli ja aika kova tuulikin joten reitti Rokansaareen suunniteltiin Selkäsaarten kautta. Aika keposasti leikitellen matka eteni Rokansaaren suojaiselle hiekkarannalle. Teltat pystyyn ja illanvietoon. Nuotiota ei saanut tehdä, siitä oli iso kyltti nuotiopaikalla. Eikä kyllä muutenkaan, koska maasto oli rutikuivaa. Vaikka nuotiopaikka oli kyllä houkutteleva niin trangilla vaan lämmiteltiin ruokia.

Aamupäivällä lähdimme takaisin kohti Kivisalmea. Leiri jätettiin pystyy, koska olimme palaamassa takaisin samaan paikkaan seuraavaksi yöksi. Porukan kolmas jäsen olisi vasta nyt liittymässä joukkoon. Hänelle retki oli ensimmäisiä purjeen kanssa. Menomatka tarjosi kyllä taas parasta keliä purjehommiin. Tasainen kova tuuli ja kohtuu isoja aaltoja.

Hyvää keliä oli luvassa.

Kivisalmessa saatiin herra lähtökuntoon ja takaisin vesille. Keli olikin jo hieman laantunut mutta kyllä keliä silti tuntui riittävän. Noviisi vei meitä kokeneita mennen tullen, ainakin jos vertaa kajakin nopeuteen. Tätä vartenko tässä on monta vuotta harjoiteltu, että sitten sitä tullaan ja mennään kahdeksikkoa ympäri. Kajakkien nopeuksissa todellakin on eroja !!! Tuttu leiriranta otti meidät taas vastaan ja aivan upea auringonlasku hauskan illan päätteeksi.

Seuraava aamu nousi aurinkoisena ja tuulta oli vain hieman. Suuntana Jänisvirta ja Vetojako, kohtuullisessa tuulessa matka alkoi. Nyt joutui kuitenkin hieman ”lypsämään” että saatiin riittävästi vetoa purjeisiin – paitsi tää meidän noviisi, joka aina aika ajoin jäi odottelemaan meitä. Aika ärsyttävää, että se nyt noin helposti kulkee. Päädyttiin Niittusenlahden Selkänenään lounastauolle. Lahdella myötätuuli oli niin hyvä, että olis varmaan mennyt harjun yli jos oli vauhdilla päästellyt =)

Vatsat pulleina haettiin hävinnyttä tuulta Varissaarenselältä. Ei löydetty. Ilma muuttui aina vaan tyynemmäksi ja samalla tietysti kuumemmaksi. Alkoi melonta olla loppuvaiheessa aika tuskaisen kuumaan mutta Honka-Ruuho jo näkyi. Rannassa oli melkein jo ruuhkaa mutta kyllä sinne kolme kajakkia vielä sopii. Nuotiopaikka oli kyllä varattu veneporukalle. siten että ei sinne taida olla asiaa. Vesi oli näin Helatorstaina vielä viileää joten meillä oli kuivapuvut päällä. Pieni kelluntasessio olikin paikallaan, rohkeimmat kävi uimassakin – kylläkin aika nopeasti. Mies meni uimaan ja poika palasi takaisin =)

Näin pieni purje ei vedä.

Illan kuluessa saimme kutsun nuotiolle ja pääsimme paistamaan makkarat. Kyllä se nuotiomakkara on aina niin hyvää !! Hyvin nukutti yön ja aamusella olisi ollut kiva vaan jäädä rannalle makailemaan, mutta matkaa oli jatkettava. Reitti olisi nyt suojaisa ja toisaalta ihan sama, koska tuulta ei ollut juurikaan. Pakkaamiseen ja aamutouhuun meni sen verran aikaa, että nälkä iski jo Laajahiekan laavun tienoilla ja siellä sitten pysähdyttiinkin tauolle.

Laajahiekalla tauolla.

Maunolanselkä antoi pientä työntöä purjeeseen muuten niin tyynessä kelissä. Uittomonselkä oli tyyni ja pikkutauolle pysähdyttiin Soukanniemeen jossa oli myös laavu. Toki sitä ei ole merkitty mihinkään ja jäi epäselväksi onko se edelleen virallinen kohde vai ei. Sieltä suuntasimmekin sitten kohti, yllätys yllätys, Rokansaarta. Tällä etapilla vastaan tuli myös muita melojia. Hieman katsoivat pitkään meidän pukeutumista kuivapukuihin, heillä kun oli t-paidat. No niin kauanhan se menee hyvin kun ei kaadu tai joudu muuten ongelmiin. Vesi oli kuitenkin vielä vain hieman yli 10 asteista. Rokasaaressa sijoituimme vastakkaiselle puolen saarta kuin missä jo kaksi yötä olimme olleet.

Rokansaaressa taas.

Nyt ei voinut vastustaa kiusausta, vaan teimme pienet kynsitulet nuotiopaikalle lähinnä siksi, että hieman tulee savua pitämään hyttyset loitolla. Ilta meni rattoisasti ja leiri oli tuulelta suojassa. Aamulla oli suunniteltu lähteä kohti Kivisalmea hyvissä ajoin. Yksi suuntaisi kohti Puumalaa. Toteutui vain osittain. Yöllä heräsin pahoinvointiin ja tyhjennys olikin sitten aivan totaalista. Molemmista päistä, kuten sanotaan. Mikään ei pysynyt sisällä. Koko reissun olin ottanut vettä selkävesiltä paitsi illalla rannasta. Oletin että kun on ollut niin tyrskyä se olisi sekoittunut. Rannan tuntumassa oli kuitenkin lintuja ja pesiä. Kivisalmee lähti aamulla sitten vain yksi. Minä yritin elpyä teltassa tyhjää yökkien. Puolilta päivin alkoi jotakin pysymään sisällä. Nesteytystablettia ja buranaa. Pikkuhiljaa myös jotain suolaista syötävää pieninä annoksina. Iltapäivällä päätin että jaksan meloa sen 8 km mitä Kivisalmee matkaa oli. Kaveri ai kuitenkaan halunnut päästää minua yksin. Hänelle tuli tästä se 16 km ylimääräistä matkaa. Jälkikäteen oli hyvä että tuli tueksi. Olin aivan loppu kun päästiin rantaan. Kaikki se neste joka oli, onnistunut tankkauksessa tuli hikoiltua ulos. Nyt vaan pakkaus ja sitten 3,5 tunnin ajo kotiin. Oli todella pitkä ajomatka jonka ajoin pysähtymättä. Kotiin päästyäni oli kuumettakin jo jonkin verran. Seuraavana päivänä sitten tankattiin energiaa oikein kunnolla. Ainakaan minun kohdalla en enään luonnonvesiä ilman suodatusta tai keittämistä käytä. Muuten reissu oli todella mukava ja voin suositella Rokansaarta leiriksi. Siellä riittää nähtävää moneksi kerraksi.

Retkestä löytyy myös video joka löytyy täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.