Meloen Pellingin vesillä

Teimme syksyisen melontaretken Pellingin vesille. Vanajaveden Vesikot järjestivät sen kohderyhmälle aloittelevat retkimelojat. Päävetäjänä toimi Mikko Kalliokoski ja minä olin apuna. Porukka koostui aika kirjavasta kokemuksesta ja se jos mikä oli hyvä aloittelijoille. Ryhmän koko oli pieni vain 7 melojaa mutta sitäkin innostuneempia kyllä.

Matkasimme perjantaina Benitas Cafen rantaan. Siellä oli hyvä ranta pystyttää teltta pientä maksua vastaan. Majoituksen ja iltapalan jälkeen oli vuorossa pimeä melontaa, se ei ollut lainkaan tuttua monellekaan. Kun kaikille oli saatu valaisimet lähdimme Mikon johdolla matkaan, itse pidin perää. Pieni aallokko toi lisämaustetta etenemiseen. Kaikkinensa 6 km lenkki tehtiin. Melojien kasvoista huokui innostus. Siinä oli elämystä kerrakseen ja aika huokeasti.

Pimeässä mennään (kuva Matti Kautonen)

Pimeässä mennään (kuva Matti Kautonen)

Lauantai aamuna heräsimme yön aikana kostuneista teltoista. Lähdimme matkaan rauhallista reittiä, koska oli luvattu kuitenkin kohtalaista tuulta. Pienen pysähdyksen jälkeen otimme suunnaksi Klovharun . Se tunnetaan myös Tove Janssonin kesäpaikkana. Meillä oli etukäteen lupa rantautua saarelle. Kaunis paikka ja todella hieno oli käydä mökissä sisällä katsomassa missä se Muumi-Mamma oikein on syntynyt. Aika kovassa myötätuulessa matka joutui kohti seuraavaa määränpäätä.

Myötätuuli nosti aaltoja paluu matkalle (kuva Matti Kautonen)

Myötätuuli nosti aaltoja paluu matkalle (kuva Matti Kautonen)

Pääsin itse kokeilemaan ensimmäistä kertaa omaa purjetta. Tuuli oli kylläkin sen verran kova että tukinarujen solmut löystyivät sen verran että oli pakko laskea purje alas. Seuraavalla tauolla sitten trimmataan varusteet kuntoon.

Matka sujuu mukavassa säätilassa (kuva Matti Kautonen)

Matka sujuu mukavassa säätilassa (kuva Matti Kautonen)

Vesivarastoja oli täydennettävä ennen seuraavaa leiripaikkaa. Siihen oli hyvä mahdollisuus Stora Brokholmenissa. Saarella on nähtävissä kaivantoja, sieltä on rahdattu laivalasteittain hiekkaa. Toimintaa on ollut vielä 50-luvulla. Vettä saatiin pumpulla kaivosta. Saarella on leireilyyn sopivaa maastoa, tulipaikat ja puuceet. Me kuitenkin jatkoimme matkaa etelään kohti Sandön saarta. Kuinkahan monta tuon nimistä saarta mahtaa löytyä? Itsellä on ainakin kaksi leiri saarta tiedossa tuolla samaisella nimellä.

Sandön osoittautui kauniika hiekkarantaiseksi saareksi. Eteläkärjestä voi ihailla aavaa merta joka oli auringonlaskun aikaan kaunis.

Aavan meren tuolla puolen ... (kuva Matti Kautonen)

Aavan meren tuolla puolen … (kuva Matti Kautonen)

Sunnuntaina reitti kulki suojaisia reittejä pitkin takaisin Benitas Cafen rantaan.

Hetki ennen nukkumaan menoa (kuva Matti Kautonen)

Hetki ennen nukkumaan menoa (kuva Matti Kautonen)

Pellingin ympäristön vesissä on helppo meloa. Reitti vaihtoehtoja on lukuisia ja oikeastaan tuulella kuin tuulella on mahdollista liikkua. Veneilysesonkina on kuitenkin syytä hieman varoa, aika paljon on kapeita reittejä joissa kulkee myös veneväylä. Paikoin on myös mökkejä ja taloja, mutta niitä pystyy kyllä välttelemään reittivalinnoilla. Retkipaikat olivat siistejä, niistä huolehtii Uudenmaan Virkistysalue yhdistys. Suosittelen tutustumaan alueeseen ja sen tarjoamaan saaristo kokonaisuuteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.