Kajakki ja purje – mukavuus vai turhake ?

Monesti kuulee että eihän siinä tarvitse edes meloa, kun käyttää purjetta. Kyseenalaistettu on myös kajakin käsittelytaito ja sen oppiminen kun ei melo. Kun asettaa vastakysymyksen ”Oletko joskus kokeillut purjehtia kajakin kanssa?” on vastaus yleensä kielteinen. Asiantuntevat kommentit yleensä saakin niiltä, joilla asiasta ei ole mitään kokemusta asiasta. Toisaalta ei tästä asiasta tarvitse edes sen kummemmin keskustella – jos sitä ei halua käyttää ei siihen kukaan pakota. Mutta mukavasti tuo kajakki kulkee pienelläkin tuulella kuten videosta näet.

cmv 020

Itse olin enemmänkin kiinnostunut kokeilemaan kuin tyrmäämään. Ensimmäisen kokeilu kerran jälkeen olin kyllä myyty ajatukselle, tämähän on vänkää puuhaa !! Aloitukseni oli kylläkin aika kova lokakuisessa Valio myrskyssä. Siitä löytyy kuvia tämän blogin galleriasta. Silloin minulla oli laina kajakki käytössä. Nyt talven aikana tein tarvittavat asennukset omaan kajakkiin Juhon opastuksella. Aikamoinen tuo etukannen naru- ja köysiviidakko on mutta kaikki toimii ja tarvittava kulkee mukana. Kompassikin sopii ja etutilan käyttökin on sujuvaa.

cmv 032

Kevyellä tuulella on hyvä harjoitella. Tuuli tekee kivoja kiskaisuja varsinkin, jos se on hieman pyörteinenetkä itse ole hereillä. Ensiarvoisen tärkeää on osata tuennat kunnolla, muuten pienikin tuuli kaataa. Jos kaadut pääset ylös eskimolla tai pelastaudut esim melekellukkeen avulla. Purjeennarut kannattaakin antaa olla löysällä jos ei ole menossa minnekään. Tuuli saa sitten käännellä purjetta ihan rauhassa.

Retkimelonnassa tuo on minusta hyvä varuste. Ja itse asiassa vastatuulessa tai tuulettomalla säällä ei purjeesta ole apuja. Sama sääntö pätee tässäkin kuin polkupyöräilyssä – aina on vastatuuli !!!! Tuuleton sää tuntuu tältä =)

P4230097

Purjeen on valmistanut SeaDog Sails ja heillä löytyy blogissa erilaisia videoita purjeen käytöstä kajakissa. Tuo Valio myrsky kokeilu oli siitä kovemmasta päästä keliä jonka purje kestää. Se tunne kun aallonharjalla menee surffissa ja tuulen suhina korvissa loppuu. Purje pitää aallonharjalla. Melojan tehtäväksi jää pitää suunta oikeana ja kajakki pystyssä. Eikä se ole ihan helppoa, arkailuun ei ole sijaa vaan pitää rohkeasti olla tilanteen herra. Suosittelen testaamaan.

 

4 responses to “Kajakki ja purje – mukavuus vai turhake ?

 1. Osuitpa taas mielenkiintoiseen aiheeseen. Purjehtijana halusin itsekin kokeilla kajakkipurjetta. Välttääkseni kiinteää asennusta, päätin aloittaa halvalla WindPaddlen kiinalaiskopiolla. https://www.youtube.com/watch?v=aJXesWp5P0I
  Haittapuolena tässä on, ettei purje ylhäällä voi käytännössä meloa ollenkaan. Värkki tuntui kyllä melko toimivalta, mutta valitettavasti vain suhteellisen kapealla tuulialueella n.4-8m/s takasektorista. Purjevenettähän ei kajakista saa millään, mutta kiinnostaa silti kovasti, millaisilla tuulikulmilla nuo mastolliset mallinne vielä toimivat.

  Tykkää

  • Itsekkin ostin aikoinaan windpaddlen kokeiltavaksi ja parin kokeiu kerran jälkeen se on kerännyt pölyä juuri mainitsemasi syiden takia: ei voi operoida melaa kun pitää purjeen lankoja käsissä ja se on pelkästään myötätuuli purje! Nämä Seadog sails (ja Flat Earth Kayak Sails) tyyliset purjeet ovat hieman työläimpiä ottaa käyttöön = asennus homma. Mutta sitäkin monipuolisempia käyttää! Mitä tulee purjeen käyttöön tuulessa niin kajakista riippuen olen päässyt hieman ”nousemaan” tuuleenkin! Eli paras aste on ollut n. 35 astetta mutta siinä on ollut huomattavaa sivuttais lipsumista (riippuen kuinka terävä kanttinen kippo on kyseessä?) eli karkea arvio on että ehkä 30-25 astetta.. eli näillä voi hieman luovia! pienellä lisävaivalla kun asentais etuköli(evän) niin saisi enemmän ominaisuuksia! Douglas Wilcoxin Hyvin valaiseva saitti: http://seakayakphoto.blogspot.fi/2014/04/sea-kayak-paddle-sailing-and-tacking.html

   Tykkää

 2. Reilut kaksi vuosikymmentä retkimeloneena ja koskaan purjehtimattomana sain tilaisuuden edellisen sulan aikana kokeilla jouhoun vortexia takiloituna. Eipä ole vuosiin jänskättänyt kajakissa kuin sillä kerralla. Yhtä kiperää tuentaa lukuun ottamatta homma kävi yllättävänkin sujuvasti ja voin suositella kokemusta osaavalle (tuennat lähdettävä tosiaan reaktiona) melojalle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.