Rannikkomelonnan varustelista – onko nyt kaikki ?

Viisiviikkoa vesillä. Ei mitään tietoa vielä siitä onko ilma mikä. Ainoa fakta on, että mikään prinsessa-retki ei ole tulossa. Viime vuosina juhannusaatto on ollut kylmempi kuin jouluaatto. Mitähän minulla oli päällä jouluaattona 2015? No, nyt kylläkin näyttää hyvältä. Paitsi, että niin se on ollut monesti toukokuussa, ilmat suosii ja lämpö hellii. Totuus kuitenkin on se, että kajakkiin mahtuu vain rajattu määrä tavaraa. Pointti onkin se miten hyvin ne pystyt pakkaamaan ja missä järjestyksessä. Päivän aikana tarvittavat varusteet tietysti päällimmäiseksi. Itse olen oppinut kokemuksen ja neuvojen kautta sen, että tarppi kiinnityksineen päälimäiseksi. Sateella saa nopeasti suojan evästauolla ja illalla majoittuessa. Käyn tässä kirjoituksessa läpi varustelistaa. Se on minun näkemykseni ja varmasti siihen löytyy lisättävää tai poistettavaa. Ne onkin kaikki omia päätöksiä. Yksin meloessa voi mennä samalla paidalla ja kalsareilla koko reissun, koska haju ei varmasti häiritse muita !!! Käsittelen näitä omina aihe alueinaan. Lista on pitkä ja siinä on huomioitava myös yksi pointti, meitä on lähdössä kaksi ja kaikkia varusteita ei tarvitse olla tuplana. Esimerkiksi yksi saha ja kahvipannu riittää.

mn 100

Majoitus ja leiri

mn 118

Majoituksen aloitan tarpin virityksellä. Se antaa lisäsuojaa sateelta ja tuulelta. Telttakin pysyy puhtaana, varsinkin jos sattuu tulemaan pommeja ilmasta (kts kuva). Kiinnityksissä olen huomannut että mustekalat on käteviä ja tuulessa sopivasti joustavia. Niillä tarppi myös pysyy aina kireänä. Teltan alle vielä pieni pressupala, niin telttakaan ei pääse kastumaan pohjan kautta. Teltta ei ole aamulla lainkaan niin kostea tarpin alla, kuin että olisi ilman sitä. Mukana on hyvä olla ylimääräistä köyttä/narua, että saa pyykkinarun. Siihen voi päivän aikana hiestä tai sateesta kastuneet varusteet ripustaa kuivumaan.

Makuu- ja sisäpussi voi siinä myös tuulettua ennen ja jälkeen unien. Makuualustana käytän ilmatäytteistä Exped 7 M alustaa ja tyynyä. Makuupussi valikoituu sään mukaan, nyt mukaan lähtee Carinthia Defence 1. Iltaisin on mukava lueskella ja tehdä muistiinpanoja päivän tapahtumista (melontapäiväkirja). Saaripäivinä, kun lataa akkuja omia ja puhelimen/kameran, ajanvietettä ainakin tarvitaan. Iltapuuhiin liittyy tietysti myös laittaa puhelin akkupakettiin lataukseen. Lataan akkupaketin aurinkokennolla, joka on takakannella karttapussissa. Karttapussi on kiinni kansinaruissa. Testeissä systeemi on toiminut todella hyvin.  Illan hämärtyessä otsalamppu on hyvä väline, kun pujottelee telttanarujen lomitse asioilleen. Kannattaa pakata mukaan myös wc-paperia muovipussiin pakattuna.

Nuotion tekemiseen saha, kirves ja sytykkeitä. Sytykkeitä voi pakata jo kotona koivuhaloista tuohta minigrip-pussiin tai hifistellä sytyspalapussilla. Nuotion saa tehdä vain niille varattuihin tulentekopaikkoihin. Puita ei saa kaataa vaan ne on otettava varatuista polttopuista tai hätätilanteessa maahan pudonneista oksista.

Ruokailu

Aamupala on päivän tärkein ruoka

Aamupala on päivän tärkein ruoka

Aamulla on hyvä saada lämmintä juotavaa. Tekeekö sen sitten nuotiolla vai trangialla riippuu paikasta. Itse käytän trangiaa kaasulla. Sinolia en ole mukaan viitsinyt ottaa, joskin sen käytölle löytyy myös olosuhteet joissa se voittaa kaasun. Kun se on tiiviisti pakattuna/suljettuna ei kaikki maistu ja haise Sinolilta. Mutta sen kerran kun hieman valahtaa niin … Tehokkaiksi on todettu myös risukeittimet – niiden käyttö on edullista, koska risuja riittää. Ruuat on hyvä säilyttää tiiviissä astiassa joihin ei pääse kosteus sisään. Rasioissa ne on myös näppärä pakata kajakkiin. Kirkas kansi auttaa tunnistamaan sisällön ilman että joutuu turhaan avaamaan rasiaa. Muovinen leikkuu alusta on oikeasti oiva peli matkassa. Se toimii tietysti leikuussa mutta myös lautasena. Kanamunat olen kuljetellut niille tehdyssä muovisessa rasiassa. Ostin sen muistaakseni XXL:n retkivarusteosastolta. Jos ei muuta niin ainakin se tuo hilpeyttä muille retkeilijöille. Termospulloon kuumaa vettä päiväksi ja toiseen teetä/hunaja tai kahvia. Kuumavesi on valmiina päivällä syötävään kuivamuona ateriaan. Ei tarvitse silloin kaivaa trangiaa esille. Päivällä on hyvä olla mukana suklaata, esim Snickers tai Mars, koska energiaa tarvitsee. Vitamiinit ja hivenaineet sitten purkista tai palautusjauheesta illalla. Energiapommina aamuisin voi olla vaikka kaurapuuro jossa on runsaasti voita tai oliiviöljyä. Rasva palaa energiaksi.

Melontajuomana käytän laimeaa mehua ja vettä. Urheilujuoma pulloja pitää joko vaihtaa parin päivän välein tai pystyä puhdistamaan hyvin. Vatsapöpöjä kehittyy niihin helposti jos pulloa ei ole puhdas. Kylmillä ilmoilla on hyvä myös pieni Airam pullotermos, jossa on yhdellä kädellä avattava/suljettava korkki. Teetä ja hunajaa, siitä tulee energiaa ja lämpöä mukavasti.

Iltasella voi itsensä palkita kokkaamalla hieman pitemmällä kaavalla esim makkarasipuli sekoitus valkosipulivoilla, minitomaateilla ja ruisleivällä, nami nami. Tässä onkin vain mielikuvitus rajana. Matkan varrella löytyy saaristokauppoja ja venesatamia, joista voi herkkuja hankkia. Minulla on mukana myös kalastusvälineet. Apajille osuttaessa, tuoreesta kalasta tehty ruoka on aina herkkua. Kun on kokkailtu onkin sitten tiskin aika. Niin sitä ei pääse karkuun edes luodoille. Irroitettava tiskiharjan pää on sopivan kokoinen eikä vie liikaa tilaa. Tiskivetenä toimii merivesi ja huuhteluun kuuma puhdasvesi. Jätteitä varten on mukana roskapussit. Ne voi sopivan venesataman tullen jättää asian mukaisesti keräyspisteisiin. Ja tietysti muistisääntönä -täytä vesisäkit aina kun on mahdollisuus. Ei kannata siirtää seuraavaan mahdolliseen kohteeseen. Se desikin mikä loppuu kesken, voi olla elintärkeä.

Vaatteet

DSCN4407

Vaatteita on mukana, ainakin minulla aina liikaa. Tai ainakin jos vertaa sitä siitä mitä on tullut reissun aikana käytettyä. Rannikkomelontaan aion ottaa mukaan aika niukasti ja luottaa siihen, että tulee aurinkoisia hieman tuulisia ilmoja, jotta pyykki kuivuu. Likaiset vaatteet kuivapussiin (ei siihen parhaimpaan), pesuaine ja vesi perään. Sitten vatkataan tovin aikaa. Huuhdellaan ja kuivumaan. Suunnitelma ei sisällä 5 vkon sadejaksoa !!!

Melontavarusteet osiossa otan lähemmin kantaa vesillä olo vaatteisiin. Nyt leiriasusteisiin ja alla oleviin kerroksiin. Kylmillä ilmoilla ja iltaisin merinovillaiset asusteet on hyviä alla. Päälle sitten tuulen pitävää. Yöllä minulle riittää paita – sen verran lämmin tuo makuupussi on ollut. Leirijalkineiksi soveltuu crocksit. Hiekalla ne ei ole parhaat mahdolliset reikien takia, joista kivet ja hiekka juoksee sisään !! Merrel tossut on olleet hyvät ja ne lähtee nytkin matkaa.  Melontasaappaat on lämpimät, mutta vievät tilaa. Kompromissi pitää tehdä näidenkin osalta. Melontajalkineissa nilkkapituiset voittanevat ja ne toimii myös maissa.

Shortsit, tekniset paidat, tuubi-kaulurit ja hyvä päähine ovat peruskamaa. Pitkälahkeiset housut ja takki. Ei kannata unohtaa esim fleece-takkia, pipoa ja villasukkia. Villasukkia käytän läpi vuoden. Kaikki vaatteet pakataan kuivasäkkeihin. Ne saa pienempään tilaan puristamalla ilman ulos ja vasta sitten käärimällä ne kasaan. Sen verran pitää olla varavaatetta että ei aamusella joudu märillä varusteilla lähtemään liikkeelle tai siihen ainakin pyritään (taaskaan ei ole sisällytetty sitä 5 vkon sadejaksoa suunnitelmaan).

Muut varusteet

Mukaan pakataan henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tavarat, lääkkeet ja ensiapulaukku. Ensiapulaukkuun kannattaa katsoa sisään ja miettiä mitä pitää lisätä ja mitä poistaa. Puhdistusainetta pitää olla mukana ja punkkipihdit.

Pakkaan mukaan myös nopeasti kuivuvan retkipyyhkeen, käsirasvan ja huulirasvan. Aurinkorasvaa ei saa unohtaa, riittävä suojakerroin on oltava, ainakin kasvoihin laitettavaan. Tosin ei taida paljon muuta olla näkyvissäkään. Loppukesällä mennäänkin sitten kalkkilaivan kapteenina ruskealla naamalla.

Varapattereita ja -akkupower tulee mukaan. Virtaa tarvitsevia laitteita tuntuu tulevan ohjelmaan kokoajan lisää – iPad, puhelin, GPS, GoPro. Jatkossa varmaan vaan lisääntyy. Tulevana kesänä Pekka Lassila on aikonut meloa pelkästään sähköisiä karttoja käyttämällä. Mielenkiinnolla odotan hänen kokemuksia.

Kajakki varusteet

Saimaa_052016 039

Kajakin varusteisiin kuuluu tietysti turva/pelastautumisvarusteet. Niistä ei kannata tinkiä. Minulla ne on

  • tyhjennyspumppu/äyskäri
  • hinausköysi
  • melakelluke
  • varamela
  • kompassi

Suunnistukseen on kartta sekä käsikompassi. Varalla on lisäksi GPS, jonka tärkein tehtävä on tallentaa muistiin melontareitti. Sillä voi myös paikantaa itsensä, jos on pudonnut jostakin syystä kartalta. Aukkopeite ja sokkopeite ovat tärkeitä. Aukkopeite suojaa meloessa ja sokkopeite esim öisin estää käärmeiden tms menon kajakkiin. Kajakinluukut kannattaa pitää aina kiinni niin pysyy kutsumattomat vieraan pois. Kiinnitysköysi, jolla voit kiinnittyä esim laituriin, on hyvä pitää valmiina vaikka liivin taskussa. Kartoille ja myös aurinkokennolle on vesitiivissuojapussi (karttapussi). Rantaumiskeppi ja ”tuubit” mahdollistavat rantautumisen. Tuubien päälle voi kajakin asettaa siten että ei hankaa pohjaa kiviin. Niiden avulla pystyy myös vetämään kajakkia rantaan, toki siihen mieluusti käytän rantautumiskeppiä. Jääkiekkomailan varsi on varsin hyväksi koettu tähän hommaan. Jos kuitenkin käytniin että kajakkiin on tullut kolhuja tai vuotoja niiden paikkaamiseen pitää varata tarvikkeita. Gorillateippi, leatherman lisätyökaluineen ja epoksi auttaa aika pitkälle. Kajakin pohjalla minulla on paksusta solumuovisesta makuualustasta muotoon leikattu pala. Se asettuu etulaipion ja istuimen väliin tiukasti ja sivuttais tuen saa jalkatukien kiskoista. Ratkaisu toimii hyvänä eristeenä kun vesi on kylmää ja on myös sopivan pehmeä kun meloo paljain jaloin.

Melontavarusteet

minä_itse

Meloja pukeutuu tietysti sään mukaan. Usein pukeutumiseen mainitaan ohjeeksi, pukeudu veden lämpötilan mukaan. Se pitää paikkaansa useimiten, mutta Helatorstain retkellä olisi tukahtunut, jos olisin pukeutunut +12 C mukaan, mikä oli veden lämpötila. T-paita päällä oli helpompi meloa siinä auringonpaisteessa. Muistaa pitää kuitenkin, että mukana on oltava riittävästi kuivia vaatteita kastumisen varalta. Illalla leirissä on kuitenkin auringon laskeuduttua kylmä.  Nyt kun valmistaudun pidemmälle reissulle joutuu asioita miettimään ja punnitsemaan tarkemmin. Rajallinen määrä mahtuu mukaan, joten joutuu luovasti soveltamaan vaatekertaansa.

Kuivapukua en ota mukaan vaan korvaan sen anorakilla ja melontahousuilla. Lisäksi on myrskyanorakki, sen varalta että sade yllättää t-paidassa. Itse käytän aina käsineitä, monestakin eri syystä. Talvella kintaita, kesällä ohuita neopreeni sormikkaita. Pelastusliivit ja päähine pitää olla oli liikkeellä kesällä tai talvella. Päähineen laatu vain muuttuu matkan varrella – lämpötilan mukaan. Kevyt tuulenpitävä asuste ei ole huono vaihtoehto melonta-asuksi. Urheilutekstiileistä löytyy eripaksuisia paitoja. Itselläni on Underamour Compression teknisiä paitoja kahta eri paksuutta. Paidat mahtuu pieneen tilaan ja ovat lämpimiä myös kosteana. Tauoille on varattuna taukoviitta/takki tuulen tai sateensuojaksi.

Meloessa hikoilee joten juomaa pitää olla tarpeeksi. Pitkän päivän aikana olisi hyvä olla muutakin kuin pelkkää vettä. Laimeaa suolavettä jos on tottunut juomaan niin se on yksi hyvä vaihtoehto. Pientä välipalaa päiväluukkuun, suolapähkinä/rusina sekoitus toimii. Aurinkorasva, huulirasva ja aurinkolasit on syytä muistaa, vaikka aurinko ei niin paistaisikaan. Vesillä on kirkasta ja silmät on suojattava. Polaroid laseilla havaitsee kivet ennen kuin kolahtaa.

Melontapuhelimen pidän suojapussissa liivin taskussa. Liivistä löytyy myös kiikari, kamera, veitsi, karbiinihakoja, olkavalaisin ja kello. Pitkillä melonnoilla en käytä selässä olevaa juomapussia koska sen puhtaanapito on hankalampaa. Lyhyet etapit hoituu sillä kätevästi. Talvella vesi pysyy sulana ja lämpimänä, kun kannella olevassa juomapullossa se on hetkessä jäätävää. Lämpimänä vuodenaikana asia on toisin.

Mitään varsinaista varustelistaa en esitä, se on retkikohtainen ja myös henkilön mukaan muuttuva. Muuttuvia elementtejä on useita, tässä käsittelin asiaa omalta osaltani ja omien kokemuksieni mukaan. Todennäköisesti syksyllä tämäkin teksti olisi toisenlainen. Mielipiteet tärkeistä varusteista varmasti tuon 5 viikon aikana muuttuu. Mutta jos tämä auttaa tai antaa Sinulle vinkkejä omaan varustelistaasi ei uurastukseni tämän tekstin kanssa mennyt hukkaan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.